2015 Plzeň

Mladí zahradníci soutěžili v Plzni                                                                                        

Osmý ročník soutěže Lipová ratolest pro studenty a učně středních a vyšších zahradnických škol se uskutečnil ve dnech 22.- 24. září 2015. Soutěže se zúčastnilo deset družstev z celé České republiky. Studenti intenzivně pracovali tři dny a dílo, které zhotovili, zůstane dál sloužit obyvatelům města Plzně. 

Po Jihlavě, Olomouci, Třinci, Rousínově a Ostravě se v roce 2015 představili mladí zahradníci v Plzni. Pro soutěžící bylo připraveno 10 soutěžních sektorů, rozmístěných podél asfaltové komunikace k Lochotínskému pavilonku a podél okružní vycházkové cesty. Spojením dvou buněk vzniklo jedno oddechové místo tvaru půlkruhu, který má ve vrcholu vloženou oválnou plochu s lavičkami.

Úkolem soutěžících bylo vytvořit plochu z mechanicky zpevněného kameniva, vydláždit prostor pod lavičkou, osadit kovové obrubníky a instalovat lavičku na předem připravený betonový základ. Nechyběly samozřejmě ani ryze zahradnické práce – příprava plochy pro trávník a položení kobercového trávníku, výsadby stromů a keřů, květinové záhony. Každá soutěžní plocha má výměru kolem 60 m².

Česká republika je zcela ojedinělá v tom, že profesní soutěž pro obor realizace zahradních a krajinářských úprav se koná v reálném prostředí a jejím výsledkem je vždy ucelená plocha, která obohatí zeleň partnerského města.

Děkujeme všem, kteří přijeli do Plzně mladé zahradníka povzbudit a podívat se, jak jim šla práce od ruky. Pro členy Svazu zakládání a údržby zeleně, který je pořadatelem soutěže, i pro další zájemce, byla připravena také odborná exkurze po plzeňských parcích a zahradách.

 

Výsledky soutěže:

1. Česká zahradnická akademie Mělník - Hříbalová Eva, Kolář Václav, Špaček Jan, Dauthová Zuzana
2. Střední škola zahradnická a technická Litomyšl - Lomič Pavel, Andresová Jana, Fink Karel, Harapátová Tereza
3. Střední zahradnická škola Rajhrad - Šafář Marek, Straka Martin, Čechová Martina, Osičková Veronika


Blahopřejeme nejen vítězům, ale všem studentům, kteří se této obtížné soutěže zúčastnili a dokazali svůj um a zaujetí pro zahradnické řemeslo. Rovněž sponzorům a podporovatelům soutěže, bez kterých bychom to nedokázali.

   logo  SVS-čb  JOHN DEERE vertical barva 3D (2)STROM vertical barva 3D Prostrom_logo

 

FOTOGALERIE